Стевия при диабет

Сподели
Стевия при Диабет

Какво е Стевия?


Може би вече сте чували за стевия, може и да не сте. Ако не сте, време е да разберете какво представлява. Стевия е естествен подсладител, който се получава от растението stevia rebaudiana,  открито за първи път преди векове в Парагвай от местното население, но чак към края на 19-ти век един шведски ботаник работещ в Южна Америка документирал т.нар. „сладко листо” и го донесъл със себе си.

 

В наши дни можете да си купите стевия в много различни форми. Най-разпространената е есенция във вид на бял прах, но можете още да си купите изсушени листа от стевия, течен екстракт от стевия или малки таблетки, с които можете да си подсладите кафето. Подсладителят от сладки листа е достъпен и във формата на гранули в малки опаковки.

Естественият подсладител стевия се различава от захарта в много аспекти и има няколко причини, поради които стевия е по-добър избор от захарозата. Независимо дали сте диабетик или просто искате да имате по-здравословно хранене и  начин на живот. Така че нека разгледаме някои от предимствата!

1. Стевия е много, много силен подсладител.


Суровите листа на растението стевия са приблизително 40 пъти по-сладки от захарта, а прахообразният подсладител ,който се произвежда от тях е до 200-300 пъти по-сладък. Това означава, че само съвсем малко стевия ще е достатъчна за повечето ви рецепти без захар. Срокът на годност на сладките листа е около 5 години, което ги прави дълготрайна инвестиция.


2. Стевия не съдържа калории.


Рафинираната захар безспорно води до затлъстяване. Захарозата съдържа много калории,а освен това в днешно време има толкова много продукти съдържащи захар, че избягването им е задача, която би отнела почти цял ден. Като резултат 34% от възрастните в Америка са с наднормено тегло, а при децата – които биват оставени да консумират захар от много ранна възраст – този дял е 17%.

Тези обезпокоителни проценти са три пъти по-високи, отколкото са били преди 30 години. За щастие, подсладителите от стевия не съдържа никакви калории. Въпреки, че въобще не е продукт за отслабване, ползите от това растение и огромният му потенциал в тази област са очевидни.

Стевия при Диабет

3. Стевия регулира високото кръвно налягане.

 

В продължение на поколения, местните племена в Южна Америка използват стевия за подслаждане на техния билков чай - мате. Освен за подслаждане, я използват и за сваляне на кръвното при хора, страдащи от хипертония. В наши дни, южноамериканските лекари дори официално предписват лекарства, съдържащи стевия за регулиране на високото кръвно налягане. Екстензивни проучвания показват, че стевия не понижава кръвното налягане при здрави пациенти.



 4. Стевия помага при кандидоза.


Candida albicans са вид естествени гъбички, които присъстват в червата на всеки човек. При някои хора популацията на тези микроорганизми може да нарасне изключително много и тогава се получава инфекция наречена „кандидоза”, която причинява симптоми като диария, гадене и повръщане. Главният причинител на кандидоза е ферментацията на захар в червата и затова много диети са основани на премахване на захарозата от менюто.



Суровата стевия на може да ферментира под действие на candida albicans и не предизвиква кандидоза, така че е напълно безопасно да се замени захарта със стевия при хора с това заболяване. Винаги, обаче, се консултирайте с личния си лекар преди да промените начина си на хранене и гледайте да използвате само чиста стевия. Някои марки прибавят инулин или малтодекстрин към някои свои продукти: вещества, които трябва да се избягват, когато сте предразположени към кандидоза.
Стевия при Диабет

Заключение за Стевия.


Е, какъв е изводът? Когато сте привикнали към захарта, може да ви отнеме известно време да свикнете с вкуса на стевия. Тя съдържа два сладки компонента (наречени „гликозиди”); стевиозид и ребаудиозид А. Опитайте се да намерите продукти базирани на последното, защото стевиозидът може да остави горчив вкус, който не се харесва на всеки. Но когато обобщите всичко, ползите от стевия натежават над изкушението на захарта. Длъжни сте заради себе си да опитате сладкото листо!

Сподели
Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.